Friss topikok

Linkblog

Középkor blog

A mindennapi életről a középkorban.

Jelentkezz cikkírónak: írj az info(kukac)lovagok.hu címre!

Közösség

2009.02.27. 08:09 | Hírnök
"Szent háború, Isten nevében"     A keresztes háborúk - 1.rész

Címkék: hadviselés keresztes háborúk

A keresztes háború említése kapcsán mindenkinek a XI. - XIII. század között lezajlott hadjáratok sora jut eszébe. Ezen klasszikus keresztes hadjáratok a Szentföld felszabadítására, a mohamedán „elnyomás" feloldására indultak.

Ám keresztes háborúkhoz soroljuk a Hispánia felszabadításáért vívott harcokat, a reconquista háborút és az eretnekek ellen vívott harcokat is.

A keresztes háborúkról szóló cikksorozat első részében a klasszikus keresztes háborúval ismerkedhetünk meg közelebbről. Annak több száz éves előzményeivel, közvetlen kiváltó okaival, s magával a 8 hadjárattal részletesen.

A cikksorozat 1. része itt olvasható >

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepkor.blog.hu/api/trackback/id/tr64969017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jánoska12 2011.05.03. 22:37:54

Nagyon jó, de két dolgot megemlítenék. Az egyik a párhuzam a napjainkban csak terroristáknak nevezett csoportokkal. Ők hasonlóképpen cselekednek, saját vallásukat szeretnék a világban elterjeszteni. A másik pedig az, hogy a lovagok korántsem csak az alázatosságukról és hősiességükről híresek. Egy háború értelemszerűen veszteségekkel jár. Mindenki ismeri a Bibliából azt a parancsolatot, hogy "Ne ölj!". Nos a kereszteslovagok öltek. Gondoljuk végig az egész történet árnyékosabb oldalát. Így már kissé érdekesebb nem? Amúgy létezik egy nagyon jó enciklopédia is erről a témáról. Akit esetleg érdekelne, annak itt a borítója, hogy meg tudja találni a boltokban: www. konyv-konyvek. hu/ book_images/ 54a/ 999641254a.jpg
süti beállítások módosítása